Turksfruit
Titelbeschrijving
Jan Wolkers, Turks Fruit. Uitgeverij J.M. Meulenhoff. 1969
Samenvatting
Het boek gaat over de ik-figuur en de relatie tussen hem en zijn vrouw Olga. Hij blikt terug op de hoogte punten in hun relatie. Het boek is dus niet in chronologische volgorde verteld. Ook verteld de ik-figuur wat er nog meer in Olga’s leven gebeurd.
In de eerste hoofdstukken vertelt de ik-figuur over zijn ontmoeting met Olga. Hij stond te liften langs de snelweg en Olga neemt hem mee. Ze bedrijven in haar auto voor het eerst de liefde. De thuissituatie van Olga wordt ook beschreven. Haar vader die heel de dag op een stoel zit snotjes te draaien en haar moeder, die de ik-figuur nooit heeft gemogen, die vaak vreemd gaat en thuis de ideale huisvrouw uithangt. Ook worden vaak de hoogtepunten van hun seksuele leven beschreven.
Langzaam wordt toegewerkt naar het hoogtepunt. Olga zit tijdens een zakendiner te flirten met een zakenman. De ik-figuur heeft geen idee wat hij moet doen. Hij wordt er zo misselijk van dat hij de tafel onderkotst. Olga trekt dit niet meer en gaat weer bij haar moeder wonen, die eindelijk haar zin heeft dat ze uit elkaar zijn. Vlak hierna scheiden ze. Na dit hoogtepunt van het boek gaan de ik-figuur en Olga weer verder met hun leven. Vaak komen er fragmenten van de ik-figuur, maar soms ook van het leven van Olga. De ik-figuur heeft het er heel moeilijk mee, maar toch vergooit hij zich aan alle meisjes die hij tegen komt. Elke keer vergelijkt hij ze met Olga. Nooit komt er een meisje ook maar in de buurt van Olga. Soms zien de ik-figuur en Olga elkaar. Ze komen elkaar dan tegen in de stad, maar er volgen alleen nutteloze gesprekken. Hij had altijd een rot gevoel als hij Olga gesproken had. Olga betekende alles voor hem.
Daarentegen heeft Olga wel drie partners gehad. In het laatste gedeelte van het boek komt zij met haar derde echtgenoot terug uit de Arabische Golf, waar zij jaren hebben doorgebracht. Als Olga en haar partner terug zijn, wordt het huwelijk verbroken. Het gaat niet goed met Olga en ze is vaak ziek. De moeder van Olga belt op een dag naar de ik-figuur om de situatie uit te leggen. Olga had namelijk een hersentumor die zo groot was als een stuk zeep. Ze moest een hersenoperatie ondergaan en alles is weggehaald behalve de wortels, die zaten te diep. Ze is dus ongeneselijk ziek. Elke dag komt de ik-figuur langs en ziet haar aftakelen. Ze krijgt last van haaruitval en ziet nog heel weinig. De ik-figuur geeft haar en pruik en brengt altijd Turks fruit, omdat ze dat nog alleen durfde te eten vanwege loszittende tanden. Olga sterft op een vroege voorjaarsavond.
Personages
Ik-figuur
Dit is de hoofdpersoon van het boek. De man is een beeldhouwer in Amsterdam die erg intens is op het gebied van seks en liefde. Door heel het boek heen houd zijn liefde voor de personage maar niet op. Je leest over zijn gedachtes en gevoelens en over zijn ruige acties in bed. Ook blijft hij maar piekeren over waarom Olga het nou heeft uitgemaakt, maar aan het einde zorgt die toch nog voor Olga als het slecht met haar gaat.
Olga
Dit is de vriendin van de hoofdpersoon. In het boek wordt ze beschreven als een erg mooi meisje. Ze houdt niet van kinderen en is ook bang om zwanger te raken. Ze is namelijk bang om er zo uit te zien als haar moeder (verzakt). Ook is ze bang voor kanker. Olga gaat na de relatie met de hoofdpersoon nog met drie andere mannen. De relatie tussen Olga en de hoofdpersoon gaat uit door de moeder van Olga. De moeder is alles behalve fan van de ik-persoon en zit te stoken. Ook het tekort aan luxe en geld is een reden voor Olga om haar man te verlaten. Op het einde van het boek overlijdt ze aan een hersentumor.
Olga’s moeder
Ze is een schoonmaker en heeft dus een verschrikkelijke haat voor de hoofdpersoon. Ze is getrouwd met Olga haar vader puur voor het geld en toont ook zeker geen emoties als de man overlijdt.
Conflict
In dit boek is het grootste confict van de hoofdpersoon dat Olga het met hem heeft uitgemaakt. Hij blijft er het hele boek door over nadenken. Hij heeft verdriet en snapt niet waarom Olga het met hem heeft uitgemaakt. Hij kan haar simpel weg niet uit zijn leven denken.
Perspectief
Alles is in het ik-perspectief geschreven in dit boek. Je komt er daardoor goed achter hoe de hoofdpersoon over alles denkt en hoe veel hij voelt voor Olga. Hij denkt er veel over na en je leeft makkelijk met hem mee.
Setting
Het verhaal speelt zich vooral in het atelier af van de hoofdpersoon. Dit is in Amsterdam waar hij ook woont. Ook is hij soms bij de ouders van Olga in Arnhem. Aan het einde van het boek speelt alles af
Structuur
Het verhaal is niet chronologisch verteld, aangezien de ik-persoon terug blikt op periodes in de relatie van Olga. Hij denkt telkens terug aan hoe goed die het had en hoe erg hij haar mist. Hij probeert het hiermee te verwerken.
Motieven
In dit boek zijn er een aantal motieven te vinden. Te beginnen bij toch wel het belangrijkste motief seks en liefde. Door het hele boek is er eigenlijk over seks en liefde te lezen. Over hoe erg hij Olga lief heeft maar ook hoe erge haat hij heeft voor zijn schoonmoeder. Het tweede motief dat ik gevonden heb was muziek en dan voornamelijk jazz. In het boek lees je veel over Olga en de hoofdpersoon die jazz luisteren en regelmatig naar concerten gaan. Hiervoor moeten ze dan wel wat inleveren, namelijk wat minder luxe eten.
Het laatste motief dat ik heb kunnen vinden is kanker. Olga is erg bang van kanker en maakt het dan ook mee aan het einde van het boek. Ook heeft de moeder van Olga een borst moeten laten amputeren vanwege borstkanker.
Stijl
De stijl van dit boek is natuurlijk dat Jan Wolkers eigenlijk een beetje zijn eigen leven in het boek omschrijft. Jan Wolkers heeft zelf veel vrouwen verslonden en dit heeft die dan dus ook zeker in het boek verwerkt. Verder is de schrijfstijl van Wolkers best wel heftig. Wolkers beschrijft ook alles heel omschrijvend en maakt vaak gebruik van beeldspraak: ‘En zo werd ik bekend op feesten. De stille jongen met de onherroepelijke marmerwitte vroeg geknakte wangen. Net Piet Paaltjens in schuimplastic.’
Thema
Als ik zo kijk naar wat het thema kan zijn ben ik er zeker van dat dit liefde is, maar ook de haat. Heel het boek draait eigenlijk om de liefde naar Olga en de haat naar haar schoonmoeder. Dit is dan ook een terugkerend iets.
Beleving
Dat je echt niet moet gaan hangen in de liefde, omdat het veel verdriet geeft. Hij heeft dan wel zijn leven geleid maar wel met Olga in zijn gedachten. Dit is niet iets wat ik later zou willen hebben.
Dat beeldspraak mooi kan zijn maar dat ik het ook echt lastig vind. Je kennis wordt er wel door verbreed maar je doet wel wat langer over dit soort boeken.
Ik vond het serieus een leuk boek maar ik vond wel dat er te veel over seks werd gepraat. Meestal vind ik helemaal niet erg, maar nu was het wel extreem. Verder vond ik dan de beeldspraak soms irritant, omdat ik er niet uit kwam waardoor het me soms te lang duurde. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik er wat langer over heb gedaan dan dat ik wilde.
Dat ik toch wat simpeler ben op het gebied van literatuur. Ik denk dat ik zelf totaal niet simpel ben en dat ook helemaal niet wil zijn. Alleen op het gebied van literatuur loop ik misschien te ver achter met mijn Nederlands dat ik toch sneller op de simpele boeken uitkom.
Interview
Ik: Dus wanneer heb je dit boek gelezen?
Paul: Ik denk dat dit in 1982 was. Dit was toen ik 17 of 16 was en kan het me nog steeds best goed herinneren. Vooral door de vormgeving van het boek.
Ik: Wat kan je je nog goed herinneren van het boek?
Paul: Dat er echt heel veel seks in zat. Dat vond ik er toen ook interessant aan.
Ik: Vond je niet dat er te veel seks in zat?
Paul: Ik denk dat je rond die leeftijd niet echt moeite hebt met de hoeveelheid seks. Maar zo klinkt het alsof er alleen maar seks wordt omschreven, maar het is veel meer dan dat. Het is ook een mooie liefdes affaire naar Olga.
Ik: En waarom heb je toen ervoor gekozen om dat boek te lezen?
Paul: Ik heb dat boek toen gekozen omdat het een van de weinige moderenen boeken was in de boekenkast thuis. Ook de hoes vond ik het echt gaaf en was ik er naar benieuwd.
Ik: Kan je je nog herinneren wat je slecht aan het boek vond of dat je dacht ‘’nou dit hoeft niet’’
Paul: Nou ik denk niet dat ik er echt iets slecht aan vond eigenlijk. Ik ben erna nog meer boeken gaan lezen van Jan Wolkers maar deze waren eigenlijk allemaal teleurstellend ten opzichte van Turk fruit, omdat ik die toch wel echt veel beter vond.
Ik: Waarom raad je het andere aan om te lezen?
Paul: Ik denk ook dat je lezen kan ontdekken met dit boek. Omdat dit een hele goede start is om met boeken te beginnen en dat is wat veel jongeren toch wel nodig hebben.
Maak jouw eigen website met JouwWeb